top of page

ΕΙΔΑ ΦΩΚΙΑ

Είδα μια φώκια! Τι πρέπει να κάνω;

Αν θέλεις να βοηθήσεις ενεργά στην προστασία της μεσογειακής φώκιας επικοινώνησε άμεσα μαζί μας! Η ενεργοποίηση του κάθε πολίτη είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Η MOm χρειάζεται τη βοήθειά σου για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κατάσταση του είδους αλλά και του συγκεκριμένου ζώου που παρατήρησες.

Διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες ή δες το συνοδευτικό βίντεο. 

Επικοινώνησε άμεσα με τη MOm στο 210 5222 888 για να αναφέρεις το περιστατικό. Η γραμμή 6942494471 λειτουργεί με ανταπόκριση όλο το 24ωρο. Εναλλακτικά, συμπλήρωσε τη φόρμα παρατήρησης:

Eάν είσαι επαγγελματίας της θάλασσας ή ακόμα κι αν το χόμπυ σου είναι θαλάσσιο, μπορείς να κατεβάσεις και το νέο app της MOm (Saw-A-Seal) ώστε να μπορείς να καταγράφεις τις συναντήσεις σου με το σπάνιο αυτό ζώο και να μαθαίνεις τα νέα μας! 

Το app είναι διαθέσιμο και στο Google Play Store (για Android κινητά) καθώς και στο Apple App Store (για iPhone). 

1242x2688bb.png
1242x2688bb (1).png
1242x2688bb (2).png

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

emergency_response_gr-1.png

Αν συναντήσεις φώκια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να είσαι και εσύ και η φώκια ασφαλής.

1. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ: Μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον ζωτικό του χώρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσεις με ψαροτούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά. Να θυμάσαι ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου.

 

Τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορείς να παρατηρήσεις και να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο ανενόχλητα!

2. ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΗΛΙΑ: Μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάσαι πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

3. ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

• ΜΕΙΝΕ τουλάχιστον 30 μέτρα ΜΑΚΡΙΑ από το σημείο που βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm.


• ΜΗΝ κάνεις ΘΟΡΥΒΟΥΣ κοντά στη φώκια, μην πετάς άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.


• ΜΗ ΒΡΕΧΕΙΣ τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό θέλει να παραμείνει στεγνή!


• ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΙΣ ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα!


• ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙΣ την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα.


• ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.


• ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ θα πρέπει να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια.


• ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ με ΠΡΟΣΟΧΗ το μέγεθος και το χρώμα της, και αν φέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά σημάδια ή έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Επικοινώνησε με το πλησιέστερο Λιμεναρχείο ή Λιμενική Αρχή για να αναφέρεις το περιστατικό και ειδοποίησε ΑΜΕΣΑ τη MOm καλώντας στο: 210 5222 888 και το 6942 494471. Η MOm θα καταγράψει την πληροφορία, θα σε συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνεις και, αν είναι απαραίτητο, η Ομάδα Διάσωσης θα επέμβει άμεσα.

 

Ειδοποίησε άμεσα ακόμα και αν το ζώο είναι νεκρό. Η νεκροψία μιας φώκιας θα δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη διάσωση άλλων φωκών.

 

Χρήσιμα links:

Αναφορά παρατήρησης μεσογειακής φώκιας

Γίνε μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

seal_watching_guideline_gr_Page_1.jpg
seal_watching_guideline_gr_Page_2.jpg
Είδα Φώκια
Αναπαραγωγή βίντεο
Animation

Η σελίδα "Είδα Φώκια" δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Έργου  «Δράσεις Ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Συλλογής Πληροφοριών, Διάσωσης & Περίθαλψης για τη Μεσογειακή Φώκια» του Yπο-μέτρου Β: Δράσεις προστασίας, περίθαλψης και επανένταξης στο φυσικό περιβάλλον ειδών άγριας ζωής, του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του Πράσινου Ταμείου .

PRASINO-TAMEIO_logo_gr.jpg
bottom of page